AMISMAXAJ – Associació de Dones Indígenes Xinkas de Santa Maria Xalapán (Jalapa)

AMISMAXAJ es va fundar l’any 2003 a la muntanya de Xalapán – Jalapa (Guatemala). És una organització de dones indígenes de l’ètnia Xinca. El seu treball s’orienta a defensar el cos, a través de la denuncia i l’acompanyament a dones sobrevivents de violències físiques, emocionals, sexuals i simbòliques.

L’organització també és pionera en la defensa territorial contra 31 llicències d’explotació i exploració de mineria a la muntanya de Xalapán que estan suposant greus violacions dels drets humans de les dones en particular i dels pobles indígenes en general.

La defensa dels cossos de les dones i del territori enfront de la construcció de megaprojectes que atempten contra la terra que habiten els pobles indígenes s’emmarca dins de la proposta xinca anomenada feminisme comunitari que contempla accions per a la cura i la recuperació emocional de les dones defensores dels drets humans.

AMISMAXAJ forma part de l’Aliança Política del Sector de Mujeres, Mesoamericanes en Rresistència, L’Aliança enfront de la Criminalització contra defensores i defensors de DDHH a Guatemala i de la Marxa Mundial de Dones.

http://amismaxaj.blogspot.com.es/