El passat 19 d’abril de la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, va aprovar una moció històrica en defensa del Dret Internacional Humanitari i dels Drets Humans. En especial, la resolució condemna “l’ocupació israeliana i les polítiques de colonització dels territoris palestins i l’espoli, explotació, destrucció i esgotament de les riqueses i recursos naturals palestins, incloses les terres i l’aigua” i, a més de recolzar la resistència noviolenta contra les polítiques d’ocupació i apartheid, es compromet a “evitar que l’Ajuntament de Barcelona tingui qualsevol tipus de complicitat amb aquesta ocupació, violació de drets humans i espoli de recursos”.

SUDS com membre adherit a la campanya BDS, membre de la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI) i com impulsora, juntament amb NOVACT, de l’observatori de drets humans i empreses (ODHE) celebra la decisió del Ajuntament de Barcelona per la importància del pas donat al posar en l’esfera pública i mediàtica la voluntat de recolzar el respecte dels drets humans a Palestina, condemnar l’Estat d’Israel per l’aplicació del règim d’Apartheid i el no respecte al dret internacional, i apuntar a la complicitat d’algunes empreses i administracions en aquestes violacions. Tot i ser un primer pas, ja que la moció no adopta el BDS, ressaltem l’efecte multiplicador que pugui tenir en altres espais polítics i  institucionals a Catalunya, a la resta de l’Estat Espanyol i altres ciutats europees amb l’anhel que les administracions públiques adoptin de forma integral la campanya de Boicot Desinversions i Sancions a l’Estat d’Israel impulsada per la societat civil palestina l’any 2005 en un futur pròxim. Des de Suds treballem perquè així sigui.

http://www.odhe.cat/cap-a-una-barcelona-lliure-dempreses-complices-de-vulneracions-de-ddhh/

L’adopció de la moció ha causat malestar entre les comunitats sionistes  israelianes de Catalunya que van respondre a la moció amb una campanya mediàtica (amb publicacions en diversos mitjans de llarga tirada com La Vanguardia) amenaçant a l’Ajuntament de Barcelona de tallar vincles amb l’administració catalana  titllant-la d’antisemita.

Des de SUDS condemnem la instrumentalització i la banalització de  quelcom tan greu com és l’antisemitisme per part de grups sionistes a tothom que denunciï les polítiques d’Israel. I celebrem el comunicat que les comunitats jueves antisionistes de la ciutat han tret en resposta a les difamacions explicant, entre d’altres, que ser antisionista significa ser antiracista.

http://www.ijan.org/new-opinions/nunca-mas-para-nadie/