Hort Urbá

Entitats amb les que compartim el projecte:

A Catalunya:  

Observatori pel Deute i la Globalització -ODG-

Magdalenes Barcelona, Teatre de les Orpimides

-A Guatemala:

Asociación de Mujeres Aq’ab’al  

A Hondures: 

Movimiento Diversidad en Resistencia

Durada: 24 mesos

Dates: 20232024

Localització: Catalunya -Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, el Prat de Llobregat, Mataró i Barcelona-.

Finançadors: Diputació de Barcelona i Ajuntament de Sant Cugat.

Línia estratègica: Feminismes Diversos, Cos i Territori.

Contacte per a més informació: ester@suds.cat

Defensa del cos-territori a països del Sud i a Catalunya: aprenentatges des del feminisme comunitari i l’ecofeminisme

Descripció del projecte:

Aquest projecte vol generar espais de recerca, tallers i formació on es trobaran defensores del cos-territori de països del Sud i entitats locals de defensa del territori de la província de Barcelona. Així mateix, es preveu impulsar performances i exposicions fotogràfiques al carrer dels municipis implicats que mostrin la interconnexió de la defensa del territori al Sud i Catalunya a la ciutadania. S’organitzarà una visita de defensores del Sud ajudarà a fer incidència a administracions locals per continuar avançant en una compra pública ètica.

Context:

A través del projecte s’aborden problemàtiques específiques dels països que prenem com a exemple de la defensa del cos-territori (la lluita de les defensores de Guatemala i del poble garífuna a Hondures contra l’extractivisme), així com de les lluites a Catalunya des de l’ecofeminisme i els moviments ambientalistes/ecologistes per un altre model territorial socioeconòmic.

Treball en xarxa:

  • A Santa Coloma de Gramenet: LA CIBA, Extinction Rebellion i Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.
  • A Sant Cugat del Vallès: Cal Temerari, Assamblea pel Clima, SOS Vallès.
  • Al Prat de Llobregat:  Plataforma Zeroport.
  • A Mataró: Ateneu Cooperatiu del Maresme i l’Esberla.
  • A Barcelona: Plataforma Unitària contra les violències de gènere.

Transformació social perseguida:

Volem posar en valor les experiències i sabers de feministes comunitàries del Sud, construint un diàleg amb entitats ecofeministes, eco/ambientalistes  i ciutadania de Catalunya a Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, El Prat de Llobregat, Mataró i Barcelona.

Creiem que la recerca i generació de nou coneixement, la construcció de diàleg, i la generació de narratives amb formats innovadors com és a través de l’art i la comunicació innovadora, poden esdevenir ponts entre diverses visions sobre la defensa del cos-territori des de contextos i epistemologies diferents, però amb objectius similars. L’avançament en la coherència en les polítiques públiques i la compra pública, per a no impactar negativament en la defensa del territori, serà un pas a construir i a assolir a llarg termini.

Accions transformadores:

Aquest projecte pretén generar espais de reflexió i intercanvi, així com espais de creació artística. Per una banda, es realitza i comparteix una recerca sobre la interconnexió entre feminismes comunitaris mesoamericans i ecofeminisme a Catalunya i es generen espais d’intercanvi sobre pràctiques de lluita pel territori als municipis catalans i a països del Sud, gaudint de la visita de dues defensores. Per una altra banda, es proposa arribar a la ciutadania a través de l’art a espais públics, amb tallers i exposicions de fotografia, performances al carrer i càpsules de vídeo. Finalment, es treballa la incidència a administracions locals per continuar avançant en una compra pública ètica.