El projecte consisteix en la creació de l’Observatori Regular per a la Igualtat de Gènere en Noticiaris – ORIGEN – amb l’objectiu de contribuir a eliminar la visió estereotipada (victimitzadora i sexista) i discriminatòria de les dones que viuen situacions de violència (i/o feminicidis) que emeten els mitjans de comunicació catalans i estatals, a partir de la crítica a les pràctiques periodístiques.

L’Observatori n’analitzarà la cobertura a països on SUDS treballa i en té un bon coneixement (regions Andina, Centreamericana i Mediterrània) i també de les dones immigrades d’arreu i de les autòctones a Catalunya i l’Estat Espanyol. Tenint en compte que la violència contra les dones és un fet global i estructural i alhora concret, cal partir d’anàlisis de situacions locals conegudes perquè la crítica sigui sòlida i serveixi per indicar les mancances i els encerts en la seva cobertura.

L’Observatori produirà cada setmana una crítica d’una cobertura dels dies precedents. La publicarà a la web i l’enviarà a periodistes, tant locals com corresponsals; a organitzacions feministes, a professorat universitari i agències especialitzades de notícies i ho difondrà per les xarxes.

L’acumulació d’exemples permetrà una sistematització i l’aprofundiment de les recomanacions periodístiques existents (així com la visibilització i revalorització de professionals expertes en gènere i comunicació) i l’impuls de noves recomanacions que es recolliran en una publicació anual.

L’Observatori treballarà en sintonia amb organitzacions feministes catalanes i del Sud (entès en tota la seva diversitat i complexitat) . També se celebraran unes jornades internacionals on hi participaran periodistes en actiu i diferents actors rellevants de la comunicació i el gènere que incorporen la transversalització de gènere en la seva pràctica periodística diària. L’Observatori es planteja tenir la millor sinergia possible amb Dev.Reporters: Xarxa Internacional de Comunicadores pel Desenvolupament.