
Sanar les violències sexuals, una pràctica feminista que transforma el sentit del món.
Tallers d’un dia per compartir estratègies i sabers per sanar
l’impacte de la violència masclista en els nostres cossos.
Treballem a partir dels sabers de les dones, en comunitat,
i des de la connexió amb la natura.
MARC DE TREBALL:
- Situar el procés de sanació de la violència sexual fora del simbòlic patriarcal.
- Reconèixer les emocions com a eina del procés.
- Portar la consciència als efectes que la violència simbòlica té en les nostres vides.
- Experimentar la connexió amb el propi poder personal.
- La comunitat de dones com a espai de sanació per transcendir l’aïllament.
- Sentir les pràctiques de llibertat que les dones posem en circulació.
- El procés de sanació: deixar-nos convocar per la natura i els seus cicles.
Sessió co-facilitada per Rosa G. Graell i Carme Vidal Estruel en col·laboració amb les companyes de la Colectiva Actoras de Cambio de Guatemala.
INFORMACIÓ PRÁCTICA:
- Es faran 2 tallers d’un dia: Grup 1: 5 de juny. Grup 2: 6 de juny
- Horari: De 10 a 19h
- Lloc: Palau del Castellà de Gandesa. Al centre històric de Gandesa, entre el carrer del Castell i el carrer del Pes Vell.
- A l’espai es garanteixen totes les mesures de seguretat d’acord amb la normativa vigent per al període en què es durà a terme el taller.
- Es un espai segur, cuidat i de preservació on les dones es podran expressar des d’on puguin i vulguin. I també tenen el dret a no compartir.
- Places limitades.
Presentació de les talleristes
Som la Rosa G Graell i la Carme Vidal Estruel, curarem i acompanyarem aquest espai.
Per aquelles que no ens coneixeu us expliquem breument qui som per tal que pugueu fer-nos confiança. El nostre bagatge compartit en relació a l’abordatge de la violència masclista s’inicia en la realització del màster de Duoda sobre la diferència sexual. Travessant camins diferents vam tornar-nos a trobar a la Cooperativa Tamaia Viure Sense Violència i actualment, seguim disponibles a pensar l’abast i la dimensió de la violència simbòlica amb la confiança que desemmascarar-la ens fa fortes i ens dona eines per experienciar propostes de prevenció i de transformació. En els darrers anys, en els contextos de formació a professionals i en l’acompanyament a dones en el procés de recuperació dels efectes de la violència masclista, hem observat la necessària dimensió del treball polític en l’abordatge de les violències masclistes.
Per nosaltres, la política és la pràctica quotidiana d’apropar i reconèixer la llibertat de les dones, una experiència que transforma el mon i fa pensable el final del patriarcat, un lloc des del que sabem urgent pensar juntes la violència sexual, perquè ens travessa la vida, i perquè sanar-nos dels seus efectes transforma el nostre estar en el mon.
La sanación es un proceso político transformador. El fin de la sanación es despertar e identificar las capacidades, posibilidades, oportunidades, recursos (personales, colectivos y ancestrales), así como la voluntad de las mujeres para la vida. (Actoras de Cambio).
Conjurar el final del patriarcat demana comunitat i feminismes. La violència sexual pretén usurpar la llibertat de les dones a través de processos de culpabilització i de responsabilització.
Aquestes són creences integrades dins del context de relació social i és a través de la relació amb les altres dones que podem desarticular-les. Per això, sentim l’impuls de gestar espais com aquest que us proposem, un espai on treure pes, guanyar confiança i ressituar els aprenentatges del mon.
El grupo agrega potencia a las capacidades personales de sanarse, sobre todo, porque partimos de la realidad de que todas las mujeres hemos vivido violencia sexual en algún momento de nuestras vidas, seamos conscientes de ello o no, y entonces podemos reconocernos en nuestras historias de sobrevivencia, de fuerza y amor por la vida.
És des d’aquesta comprensió que, amb la col·laboració de les dones de la Colectiva Actoras de Cambio, i gràcies a la iniciativa, el suport i l’acompanyament de les dones de Suds, proposem aquesta Jornada de pràctica de sanació de la violència sexual.
Aquesta Jornada té l’ambició de ser una experiència de treball que es situa en el reconeixement dels sabers de les dones per guiar i transitar el seu propi procés de sanació de la violència sexual. La connexió amb una mateixa obre a la confiança d’ocupar el centre i esdevenir protagonista per nombrar-se i nombrar el mon. Les paraules que cadascuna compartim, teixeixen un relat que torna política la pròpia experiència.
Aquest serà un espai de confiança, de preservació i d’intimitat en què compartirem pràctiques que afavoreixin que cada dona pugui fer i desfer des del seu propi límit i la seva pròpia mesura. Us esperem a Gandesa per gaudir juntes i empeltar-nos dels sabers de les altres per seguir fent camí i pràctica política de llibertat.