La violència sexual: dimensió simbòlica

i afectació a la vida de les dones

Formació online per a professionals.

De 09:30 -14:00 hores. Dijous 20 de maig o divendres 21 de maig

 

“Para perpetuarse, toda opresión debe corromper o distorsionar 
las fuentes de poder inherentes a la cultura de los oprimidos
de las que puede surgir energía para el cambio.
En el caso de las mujeres, esto se ha traducido en la supresión de lo erótico
como fuente de poder e información en nuestras vidas.”

Audre Lorde

 

La violència sexual limita la manera en què les dones col·loquem el cos al món, determina la llibertat de moviment, els aprenentatges, els codis d’interpretació i la llibertat per mostrar-nos fora del marc de la sexualització patriarcal. Explorar i reflexionar al voltant de l’afectació que la violència sexual té en les nostres vides s’esdevé un treball important per poder significar i situar les estratègies en la pràctica professional i erradicar la violència sexual com a institució legítima, institució que està inscrita però no escrita, i que opera des d’un imaginari implícit que travessa la subjectivitat col·lectiva.

09:30 h. La violència sexual: acte fundacional del patriarcat.

10:00 h. La institucionalització de la violència sexual:

  • El procés de disciplinarització a través del cos de les dones.
  • La moralització dels cossos de les dones com a estratègia de socialització.
  • Sanció de la dissidència.

10:30 h: La cancel·lació de la sexualitat femenina.

  • La representació del cossos i de l’autoritat política.
  • La normativització dels cossos de les dones: la desautorització de la veu.

11:00 h:DESCANS.

11:30 h: L’afectació de la violència sexual a la quotidianitat de la vida de les dones:

  • Creences i imaginaris que travessen l’experiència de les dones.
  • Externalització i aprenentatges en relació amb les violències sexuals.
  • Cicle vital: processos de significació de la violència sexual.
  • Cultura del consentiment sexual: relacions de poder.

12:45 h. Guarir les violències sexuals: pràctiques feministes que transcendeixen l’ordre patriarcal. El procés de sanació en l’experiència de les dones de la Colectiva Actoras de Cambio.

13:30 h. Tancament i recull de la sessió.

 

Presentació de les formadores

 

Som la Rosa G Graell i la Carme Vidal Estruel, curarem i acompanyarem aquest espai.

Per aquelles que no ens coneixeu us expliquem breument qui som per tal que pugueu fer-nos confiança. El nostre bagatge compartit en relació a l’abordatge de la violència masclista s’inicia en la realització del màster de Duoda sobre la diferència sexual. Travessant camins diferents vam tornar-nos a trobar a la Cooperativa Tamaia Viure Sense Violència i actualment, seguim disponibles a pensar l’abast i la dimensió de la violència simbòlica amb la confiança que desemmascarar-la ens fa fortes i ens dona eines per experienciar propostes de prevenció i de transformació. En els darrers anys, en els contextos de formació a professionals i en l’acompanyament a dones en el procés de recuperació dels efectes de la violència masclista, hem observat la necessària dimensió del treball polític en l’abordatge de les violències masclistes.

Per nosaltres, la política és la pràctica quotidiana d’apropar i reconèixer la llibertat de les dones, una experiència que transforma el mon i fa pensable el final del patriarcat, un lloc des del que sabem urgent pensar juntes la violència sexual, perquè ens travessa la vida, i perquè sanar-nos dels seus efectes transforma el nostre estar en el mon.

La sanación es un proceso político transformador. El fin de la sanación es despertar e identificar las capacidades, posibilidades, oportunidades, recursos (personales, colectivos y ancestrales), así como la voluntad de las mujeres para la vida. (Actoras de Cambio).

Conjurar el final del patriarcat demana comunitat i feminismes. La violència sexual pretén usurpar la llibertat de les dones a través de processos de culpabilització i de responsabilització.

Aquestes són creences integrades dins del context de relació social i és a través de la relació amb les altres dones que podem desarticular-les. Per això, sentim l’impuls de gestar espais com aquest que us proposem, un espai on treure pes, guanyar confiança i ressituar els aprenentatges del mon.

El grupo agrega potencia a las capacidades personales de sanarse, sobre todo, porque partimos de la realidad de que todas las mujeres hemos vivido violencia sexual en algún momento de nuestras vidas, seamos conscientes de ello o no, y entonces podemos reconocernos en nuestras historias de sobrevivencia, de fuerza y amor por la vida.

 

És des d’aquesta comprensió que, amb la col·laboració de les dones de la Colectiva Actoras de Cambio, i gràcies a la iniciativa, el suport i l’acompanyament de les dones de Suds, proposem aquesta Jornada de pràctica de sanació de la violència sexual.

Aquesta Jornada té l’ambició de ser una experiència de treball que es situa en el reconeixement dels sabers de les dones per guiar i transitar el seu propi procés de sanació de la violència sexual. La connexió amb una mateixa obre a la confiança d’ocupar el centre i esdevenir protagonista per nombrar-se i nombrar el mon. Les paraules que cadascuna compartim, teixeixen un relat que torna política la pròpia experiència.

Aquest serà un espai de confiança, de preservació i d’intimitat en què compartirem pràctiques que afavoreixin que cada dona pugui fer i desfer des del seu propi límit i la seva pròpia mesura. Us esperem a Gandesa per gaudir juntes i empeltar-nos dels sabers de les altres per seguir fent camí i pràctica política de llibertat.

Altres tallers recomanats: