Les organitzacions Suds, Mundubat i Novact han impulsat una campanya per denunciar la repressió sistemàtica que pateixen les organitzacions de la societat civil palestina, especialment aquelles que tenen una perspectiva feminista. Aquesta iniciativa pretén conscienciar la ciutadania catalana sobre la situació de vulneració dels drets humans a Cisjordània ocupada i reclamar el suport polític de les institucions catalanes i espanyoles. Aquesta últim clam ha estat impulsat a través de la visita a Barcelona i el País Basc d’una activista palestina, sota el pseudònim de Jafra, que treballa juntament amb Suds, Mundubat i Novact des de Palestina.

Aquestes trobades han servit per traslladar algunes de les reivindicacions més importants de moviment de solidaritat amb Palestina de Catalunya en general i de la Coalició prou Complicitat amb Israel, en particular, de la qual SUDS és membre, que inclouen:

  • Trencament de les relacions institucionals, econòmiques, culturals i esportives amb l’Estat d’Israel.
  • Embargament total i permanent d’armes que inclogui la compra, venda, trànsit i presència d’empreses israelianes en les fires espanyoles.
  • Suport a la denuncia per genocidi impulsada per Sudàfrica contra l’Estat d’Israel.
  • Aplicació del dret d’asil i de protecció internacional, així com, mesures suport social i emocional a les persones palestines que arribin  que ho sol·licitin. 

Accions de comunicació i incidència:

  • Difusió a xarxes socials amb testimonis de dones empresonades que denuncien tortures i repressió.
  • Publicacions a mitjans com El Salto Diario, on s’ha relatat la resistència feminista palestina a través de la veu de Jafra, pseudònim d’una activista.
  • Incidència política, amb reunions amb representants del Parlament de Catalunya, el Congrés dels Diputats, l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Amb la finalitat de denunciar el genocidi i la repressió que viu Palestina, visibilitzar la situació de criminalització de les organitzacions feministes palestines i reivindicar posar-hi fi, i reclamar el suport polític de les institucions catalanes i espanyoles  a les organitzacions de la societat civil palestina en general i a les de caràcter feminista en particular.

Antecedents i context actual

El 2022, les autoritats israelianes van classificar com a “terroristes” set organitzacions palestines reconegudes internacionalment pel seu treball en drets humans, feminisme, suport a la infància i salut. Aquesta designació va desencadenar una campanya de repressió que incloïa el tancament forçós de les seves oficines, la confiscació de materials i l’empresonament de líders i membres de les organitzacions.

Des del 7 d’octubre, Israel ha intensificat les seves operacions militars a Cisjordània, amb més de 700 palestins assassinats i 10.400 persones empresonades en condicions extremes. Les restriccions de moviment, la prohibició de visites i les condicions deshumanitzadores a les presons israelians evidencien una política de càstig col·lectiu contra la població palestina, que afecta especialment dones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Les organitzacions Suds, Mundubat i Novact han impulsat una campanya per denunciar la repressió sistemàtica que pateixen les organitzacions de la societat civil palestina, especialment aquelles que tenen una perspectiva feminista. I així,  conscienciar la ciutadania catalana sobre la situació de vulneració dels drets humans a Cisjordània ocupada i reclamar el suport polític de les institucions catalanes i espanyoles.

Mirada endavant 

La reivindicació, però no s’atura, i es compromet a: 

  • Donar suport polític i per projectes a les organitzacions criminalitzades.
  • Traslladar les demandes a la Unió Europea per tractar de desmuntar l’actual relat que criminalitza a una part important de la societat civil palestina.
  • Seguir actives dins del moviment de solidaritat amb Palestina impulsant les seves iniciatives i les seves demandes.