Defensa i promoció dels drets de persones LGTBI lenques i negres, a través de sensibilització i conscienciació en les seves comunitats

 

Entitats amb les que compartim el projecte: MDR – Movimiento de la Diversidad en Resistencia
CDM – Centro de Derechos de Mujeres

Durada: 18 mesos

Dates: 20172018

Localització: Hondures

Finançador: Ajuntament de Barcelona

Línia estratègica: Drets LGTBI

 

El projecte planteja reduir l’estigmatització, discriminació, exclusió i violència que enfronten les persones LGTBI en comunitats lenques i garífunes d’Hondures, a través de:

1) Determinar la situació de les poblacions LGTBI lenques i garífunes, mitjançant un diagnòstic sobre les causes estructurals i culturals de violència en contra seva.

2) Procés de formació per al reconeixement, respecte i inclusió de les persones LGTBI en comunitats lenques i negres d’Hondures. Formació dirigida, principalment, a les organitzacions socials: Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH) i Organització Fraternal Negra d’Hondures (OFRANEH).

3) Trobada entre persones LGTBI lenques i garífunes, amb la finalitat de: a) intercanviar experiències i estratègies de lluita i resistència. b) construir una agenda mínima d’incidència -a l’intern de les seves respectives organitzacions- a fi de generar compromisos i voluntat política per millorar la seva situació.

4) Campanya d’informació, educació i sensibilització per als pobles lenques i garífunes, sobre el reconeixement, respecte i inclusió de les persones LGTBI

Principals resultats i aprenentatges del projecte

1- Ha possibilitat la realització de la primera assemblea nacional de persones LGTBI garífunes a Hondures, que al seu torn ha suposat la conformació de la primera organització de base integrada solament per persones LGTBI garífunes.

2- A partir del diagnòstic sobre les diverses expressions i manifestacions de violència, OFRANEH decideix crear una Casa Refugi per atenció i acompanyament a persones LGTBI i dones supervivents de violència basada en gènere.

3- Disposar d’un producte audiovisual que permet sensibilitzar la població en general i, al mateix temps, ser un mecanisme no tradicional d’educació a l’intern de les comunitats garífunes.

4- Els processos formatius han permès aclarir dubtes sobre la pròpia orientació sexual i identitat de gènere de joves LGTBI garífunes.

 

suds

Projectes relacionats