(des) Connecta’t pels teus Drets. Per una Justícia Global davant la vigilància i control de la dissidència a la regió MENA

Entitats amb les que compartim el projecte a Catalunya:

-NOVACT

-Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE)

Durada: 24 mesos

Dates: 20222024

Localització: Catalunya, regió d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica (MENA)

Finançador: Ajuntament de Barcelona

Línia estratègica: Empresa i Drets Humans

Contacte per a més informació: miguel@suds.cat i maite@suds.cat

Fuente fotografías: LA MAREA – MEDI2GO / Licencia CC0 i mass-surveillance.odhe.cat

Descripció del projecte:

El sector de la tecnologia i el comerç de la vigilància funciona com una zona lliure de drets humans i s’ha convertit en peça clau dins de l’arquitectura de la repressió que governs i/o empreses implementen.  Amb aquest projecte pretenem sensibilitzar a la ciutadania de Barcelona sobre la necessitat de regular o posar fi a l’ús de tecnologia de vigilància digital com a instruments de repressió enfront de la dissidència. Per a això es fa servir una eina ciutadana com l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE) que té l’objectiu de ser una font rigorosa d’informació i denuncia per documentar i difondre quins governs i empreses que operen a la regió d’Orient Mitjà i Nord d’Àfrica (MENA) usen eines de vigilància digital per vigilar i silenciar a periodistes, defensores dels drets humans i del medi ambient. Amb les activitats que posem en marxa fem èmfasi a minimitzar els riscos dels activistes i defensores de drets humans a sofrir violència digital: és a dir, ser assetjats, perseguits, vigilats i/o amenaçats amb tecnologia de vigilància digital massiva i selectiva.

Treballem també en la construcció d’aliances entre organitzacions de defensa dels drets digitals a Barcelona, Europa i països de la regió MENA per realitzar recerques sobre l’ús, compra i transferència tecnològica que es realitza al Nord Global sobre aquesta mena de tecnologia i incidir a la ciutadania i administracions públiques sobre els potencials de riscos que té l’ús inadequat d’aquesta, així com la càrrega de vulneracions que porten en la seva cadena de valor i/o subministrament en països de la zona MENA.

Context d’intervenció:

Els drets humans requereixen permanentment un procés col·lectiu de defensa i exigibilitat perquè la seva existència no significa que la seva aplicació real sigui universal i perquè amb freqüència es veuen amenaçats per múltiples derives antidemocràtiques.

La innovació digital dels últims anys, que s’ha potenciat amb molta força després de la pandèmia del 2020, està implicant l’exigència sobre una nova generació de drets humans digitals i també presenta riscos als drets humans convencionals: aquests nous drets recullen principis bàsics ja existents (en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics o en la Declaració Universal de Drets Humans i en la Convenció Europea de Drets Humans) que fan referència a la protecció de privacitat, de la llibertat d’expressió i de la dissidència política. Però imposen, al mateix temps, nous reptes a l’hora de plantejar una regulació global sobre l’ús de les dades de les persones a nivell punitiu, sobre els límits de la vigilància, sobre la mercantilització de la nostra interacció digital o, sobre, com les empreses innoven amb tecnologies que sobrepassen línies vermelles en la defensa dels drets al llarg del món i manquen de regulació i transparència a la seva rendició de comptes.

 

Transformació social perseguida: 

  • Contribuir a protegir les persones i col·lectius amenaçats per la seva activitat de defensa dels drets humans.
  • Reforçar les capacitats de la societat civil organitzada en els processos de consolidació dels drets humans.