Enfortiment econòmic i social de dones i sobirania alimentària a dos municipis de L’Havana – CUBA
Organizacions Sòcies SUDS:
-ACTAF –Asociación Cubana de Técnicos/as Agrícolas y Forestales
-GALFISA – Instituto de Filosofía
-Municipi Playa – Delegació Municipal del Ministeri d’Agricultura
-Municipi Marianao – Delegació Municipal del Ministeri d’Agricultura
Durada: 24 mesos
Dates: 2022-2024
Localització: Municipi Playa i Municipi Marianao, a l’Havana – Cuba.
Finançador: Ajuntament de Barcelona – Àrea de Justícia Global.
Línia estratègica: Feminismes diversos i Alternatives econòmiques.
Contacte per a més info: lola@suds.cat
Descripció del projecte:
El projecte preveu l’enfortiment econòmic i social de dones productores de cooperatives i patis familiars dels municipis de Playa i Marianao, a l’Havana, fomentant una cultura agroecològica i adaptada a l’emergència climàtica, per contribuir a la sobirania alimentària, en un context de greu crisi econòmica i social al país.
Per a això, proposem:
Incrementar la producció local d’aliments, amb formació i acompanyament tècnic-pràctic a les dones en la gestió agroecològica de les seves finques i patis; dotació d’equips per millora dels rendiments; suport a la transformació i comercialització de la producció; intercanvis de bones pràctiques per estendre les experiències.
Promoure l’equitat de gènere en les cooperatives i espais decisoris dels 2 municipis, des de l’economia feminista, a través d’un Pla de formació en gènere i drets de les dones, l’elaboració de Plans d’Igualtat en les cooperatives, difusió i sensibilització sobre economia feminista.
Gestió de l’emergència climàtica amb enfocament de gènere en el sector agrícola urbà, des de l’eficiència energètica i la sostenibilitat ambiental, mitjançant diagnòstics agroecològics dels espais productius, estratègies de Gestió de Riscos i adaptació a l’emergència climàtica en les cooperatives i Delegacions d’Agricultura, i millora de l’eficiència energètica en 2 finques de dones.
Les titulars de drets són 164 dones productores de cooperatives i patis de l’Havana, i aproximadament 6.750 persones de 135 centres socials dels municipis, que tindran major disponibilitat d’aliments de qualitat i proximitat.
Context d’intervenció:
La ciutat de l’Havana ocupa un lloc cada vegada més central i significatiu en la planificació de les polítiques cubanes destinades a millorar condicions de vida de la població. En aquest context, dones i homes tenen diferents necessitats en l’espai urbà i diferents possibilitats d’accedir a béns i recursos econòmics. Això és conseqüència, entre altres factors, dels diferents rols que tots dos exerceixen en l’esfera privada i en l’esfera pública, en l’àmbit del treball no remunerat, de cures i de reproducció de la vida (que realitzen fonamentalment les dones), i en l’àmbit productiu, així com en la manera en què viuen i es relacionen amb l’entorn urbà, fortament tensionat per la greu crisi econòmica i social que viu Cuba, agreujada pel covid19.
La crisi sanitària provocada pel covid19 ha posat de manifest que sense cures no hi ha producció ni economia sostenible i que, sense l’eliminació dels nusos estructurals de la desigualtat de gènere, la recuperació no serà sostenible ni transformadora. Per això, l’enfocament de l’economia feminista que proposem planteja reconèixer les cures, la interdependència entre les persones i el medi ambient, entre els processos productius i la societat, posant la sostenibilitat de la vida i del planeta en el centre.
Així, el projecte incideix directament en la promoció de la Justícia econòmica, a través de l’apoderament econòmic de dones, des d’una perspectiva feminista i ecològica, que posa en el centre la vida i la seva reproducció i està vinculada a la comunitat i al territori. Es promouen pràctiques i conceptes de l’economia feminista, i l’enfortiment del teixit productiu cooperatiu i comunitari, amb accions social i ambientalment responsables. Un dels elements essencials de l’economia feminista és el reconeixement i valorització del treball no remunerat que sosté la vida i que sovint realitzen les dones. En el procés formatiu i de sensibilització que hem planificat, es parteix d’aquesta concepció de base, per visibilitzar totes aquelles tasques de cures, en l’àmbit familiar, i també comunitari i cooperatiu, que recauen en les dones i que permeten que els homes puguin ocupar espais públics, vinculats generalment a càrrecs de decisió. S’analitzen els temps i treballs relacionats amb els rols de gènere: els de producció i els de cures. Es tracta, per tant, d’incidir en les relacions desiguals que estan en la base del sistema productiu.