Xarxes de dones de Santa Bárbara promouen, defensen i exigeixen els seus drets davant instàncies municipals i departamentals – HONDURES

Entitats amb les que compartim el projecte a Hondures:

-Centro de Derechos de Mujeres (CDM)

-Red Departamental de mujeres de Santa Bárbara.

-Movimiento Ambientalista Santabarbarense.

-Regional de Salud de Santa Bárbara.

Durada: 24 mesos

Dates: 20222024

Localització: Departament de Santa Bárbara, Honduras

Finançadors: AECID – Agencia Española de Cooperación al Desarrollo

Línia estratègica: Feminismes Diversos, Defensa Cos i Territori.

Contacte per a més informació: lola@suds.cat 

Fuente fotografías: CDM

Descripció del projecte:

El projecte té com a estratègia principal enfortir les capacitats i lideratge de dones i les seves organitzacions per millorar la seva participació i incidència en la construcció i seguiment de marcs legals i institucionals a Hondures que garanteixin el respecte i exercici dels drets de les dones. Una de les principals vulneracions de drets humans a Hondures és la violència de gènere, amb índexs extremadament alts: segons el Comissionat de drets humans d’Hondures, una dona és assassinada cada 23 hores, i és el segon país d’Amèrica Llatina amb majors índexs de violència sexual i embaràs de menors.

Per això, treballar per eradicar la violència de gènere i la vulneració de drets de les dones comporta, d’una banda, establir marcs legals i institucionals que abordin la violència de manera integral, amb prevenció, sensibilització, educació, atenció i reparació i, d’altra banda, comptar amb una societat civil consolidada, participativa, organitzada, enfortida, que monitori les polítiques públiques relatives a l’equitat i igualtat de gènere, defensi drets, denunciï discriminacions i promogui accions per avançar cap a societats més justes i igualitàries. És en aquest marc on s’insereix el projecte.

 

Context d’intervenció:

Hondures és el país més violent d’Amèrica Central, té la taxa més alta de feminicidis d’Amèrica Llatina. Els nivells de pobresa i desigualtat han augmentat en l’última dècada, sent dels països més pobres i desiguals de l’hemisferi occidental: el 25,2% de la població viu en pobresa extrema i gairebé la meitat (4,4 milions de persones) viu en pobresa.

A conseqüència d’aquesta desigualtat estructural i de gènere, les dones sovint no accedeixen a salut i educació de qualitat, ocupacions dignes, no tenen control sobre la seva sexualitat i els seus cossos, presenten una reduïda participació política i associativa i, en general, no gaudeixen de gran part dels seus drets. Si bé aquesta és una realitat que afecta totes les dones del país  -dels 2.207.992 de famílies, el 33,5% tenen com a cap una dona- s’aguditza en les zones rurals, on hi ha majors índexs de pobresa, menor presència estatal, majors nivells d’analfabetisme i conservadorisme, que s’expressa en un fort fonamentalisme religiós i tradicionalisme polític.

Al mateix temps, s’ha incrementat la conflictivitat socioambiental derivada dels projectes extractius impulsats des del cop d’estat de 2009, conflictes que s’han aguditzat, per major presència de narcotràfic, amb noves rutes de tràfec de drogues i majors nivells d’impunitat.

Davant aquesta situació, les dones hondurenyes i el moviment feminista es mobilitzen, denuncien i s’articulen per evidenciar les violacions de drets humans, ambientals i de les dones, buscant solucions amb propostes de canvis. Les xarxes municipals de dones del Departament de Santa Bàrbara són molt actives, no sols com a promotores i defensores dels drets de les dones, sinó  també com actors clau en la lluita per la defensa del territori i aliades de les organitzacions ambientals.

Per això, CDM i SUDS apostem per l’enfortiment dels lideratges de les dones que integren les xarxes municipals, així com pel seu enfortiment organitzatiu, de gestió i incidència enfront dels governs locals i les autoritats departamentals i estatals.

 

Transformació social perseguida:

Desmuntar els imaginaris socials i la cultura patriarcal que sustenten les violències de gènere.