Informe| ‘La complicitat del sector financer espanyol en l’ocupació de Palestina. El cas de l’energia solar i greenwashing’
Autores: Nora Miralles. Carlos Díaz i Felip Daza, de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE).
L’informe visibilitza part de l’entramat financer espanyol que possibilita la planificació, construcció i posada en marxa de projectes d’energia solar en el Territori Ocupat de Palestina i altres territoris en disputa com el desert del Naqab (en àrab) o Nèguev (en hebreu). Per a això, s’han investigat els vincles de grans entitats bancàries, asseguradores i fons financers espanyols amb el finançament d’empreses i projectes d’energies renovables, les principals fonts de finançament de camps solars israelians, així com amb les empreses que els operen i/o que han participat com a proveïdores.
Descarrega l’Informe AQUÍ English version HERE
Descarrega el Resumen Executiu AQUÍ English Executive Summary HERE
L’informe descriu la de participació d’entitats com el Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Abanca, Sabadell, Bankinter, Cajamar, Unicaja, així com asseguradores com a Catalana Occident i altres fons financers espanyols, en els projectes d’energia solar desenvolupats en Territori Ocupat de Palestina per empreses com Abengoa, General Electric,SolarEdge, First Solar, SunTech o Siemens AG.
La recerca destaca els projectes a la Vall del Jordán ocupat, que proveeixen energèticament assentaments colons, o al desert del Naqab o Nèguev, territori històric de Palestina i on es practica una política sistemàtica de confiscació de terres a beduïns palestins.
L’informe ofereix una bateria de recomanacions tant a Administracions públiques com a empreses i ciutadania per a avançar cap a l’assumpció de responsabilitats sobre els impactes i efectes negatius d’aquesta mena de projectes.