Informe | Neocolonialisme verd al Territori Ocupat del Sàhara Occidental Marca Espanya. Greenwashing, complicitats i impactes en els drets humans del sector de les empreses renovables espanyoles
Autores: Felip Daza, Carlos Díaz, Berta Flores, Paula Mas i Nora Miralles de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE).
El informe documenta els projectes de greenwashing de les empreses renovables espanyoles en territoris ocupats del Sàhara, així com les complicitats de la Unió Europea, l’Estat espanyol i la banca espanyola.
La manca de recursos fòssils i el context geoestratègic global ha portat al Marroc a desenvolupar un ambiciós pla de transició energètica. Per tal de reduir la seva dependència de les importacions de petroli i gas, el Marroc té la intenció d’aconseguir el 52% de la seva quota d’energia a través de fonts renovables per al 2030. Això li permetria aspirar a convertir-se en un líder africà en el camp de les renovables i un dels principals proveïdors potencials de la Unió Europea. Aquesta aspiració ha portat al Govern del Marroc a desenvolupar el sector de l’energia solar, eòlica i d’hidrogen al Marroc i en el territori sahrauí que ocupa de forma il·legal des del 1976.
Descarrega l’Informe AQUÍ
- Acciona, Grupo TSK, Siemens Gamesa, Grupo Lasarte són algunes de les empreses que duen a terme estratègies de greenwashing amb projectes d’energies renovables en el territori ocupat del Sàhara Occidental en el marc d’acords de cooperació entre Espanya i el Marroc i amb el finançament de la banca espanyola.
- Sis sentències consecutives del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) donen la raó al Sàhara Occidental sobre el dret de la seva ciutadania de disposar i explotar els seus recursos. Enguany s’espera la resposta de l’advocada general al darrer litigi obert pel Frente Polisario a l’Estat del Marroc a causa de l’Acord de Pesca entre la UE i el Marroc.
- Mig milió de persones sahrauís viuen en el territori actualment ocupat pel Marroc sense accés a la majoria dels seus recursos naturals, i aproximadament 165.000 sahrauís viuen a l’exili en els campaments de Tindouf a Algèria a l’espera del referèndum que determini l’estatus de l’últim territori africà per descolonitzar.