Observatori del Deute en la Globalització (ODG), Catalunya

L’ODG és un observatori d’investigació que elabora anàlisi crítica de processos complexos i/o estructurals, per mostrar els impactes i riscs visibles (i no visibles) del sistema polític i econòmic, produint eines que faciliten la interpretació del context actual.

Produeixen anàlisi crítica i campanyes per a la mobilització i transformació social front a les desigualtats socials, econòmiques, ambientals i de gènere, amb la voluntat d’incidència política i denúncia dels actors polítics i econòmics que identifiquem com a responsables.

L’ODG és també una plataforma oberta a la participació, el debat i a l’acció, que promou la creació de xarxes i espais de construcció d’alternatives.

L’ODG és un projecte que neix l’any 2000 per iniciativa de la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern (RCADE), després de la Consulta social per l’Abolició del deute Extern. L’ODG sorgeix de la necessitat de disposar d’informació contrastada, rigorosa, crítica i immediata, per poder nodrir els processos de formació, sensibilització i pressió política. Des dels seus inicis va rebre el suport de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya. En 2004 es crea l’associació Xarxa de l’Observatori del Deute en la Globalització (XODG), per facilitar les tasques de formació, denúncia i pressió política.

L’equip de l’ODG està format per una xarxa heterogènia de persones que treballen i col·laboren en els diferents àmbits d’actuació (recerca, formació, difusió i pressió política) i línies temàtiques de l’ODG. Aquesta xarxa és un espai obert a totes aquelles persones que puguin i vulguin aportar el seu gra de sorra en la consecució dels nostres objectius.

Pàgina web de l’ODG