Espanya promociona les energies renovables en el Sàhara Occidental ocupat tot i les repetides sentències del TJUE que dictaminen la seva il·legalitat
L’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS publiquen “Neocolonialisme verd al Territori Ocupat del Sàhara Occidental Marca Espanya”, un informe que documenta els projectes de greenwashing de les empreses renovables espanyoles en territoris ocupats del Sàhara, així com les complicitats de la Unió Europea, l’Estat espanyol i la banca espanyola
La manca de recursos fòssils i el context geoestratègic global ha portat al Marroc a desenvolupar un ambiciós pla de transició energètica. Per tal de reduir la seva dependència de les importacions de petroli i gas, el Marroc té la intenció d’aconseguir el 52% de la seva quota d’energia a través de fonts renovables per al 2030. Això li permetria aspirar a convertir-se en un líder africà en el camp de les renovables i un dels principals proveïdors potencials de la Unió Europea. Aquesta aspiració ha portat al Govern del Marroc a desenvolupar el sector de l’energia solar, eòlica i d’hidrogen al Marroc i en el territori sahrauí que ocupa de forma il·legal des del 1976.
Aquests projectes d’energia renovable estan sent utilitzats per a consolidar l’ocupació mitjançant l’afiançament de la dependència del poble sahrauí de les infraestructures marroquines, amb la connivència d’empreses, capital estranger, i en certa manera, de la Unió Europea i l’Estat espanyol, donat que aquesta política econòmica s’alinea amb les seves estratègies de transició energètica verda. Segons Felip Daza, investigador de la recerca: “En un marc d’aparent oficialitat i legalitat i sota pràctiques de greenwashing, les inversions en les indústries de renovables a través de partenariats público-privats, amaguen greus vulneracions del dret internacional que suposen la despossessió de recursos naturals i la violació del dret d’autodeterminació del poble sahrauí”.
Descarrega l’informe sencer AQUÍ
A més, el Marroc utilitza un sistema d’ajudes, exempcions fiscals i altres polítiques econòmiques per promoure la contractació de població marroquina al territori ocupat sahrauí, la qual cosa atrau població colona marroquí modificant així l’estructura demogràfica en el territori ocupat. Concretament, en el sector de la pesca, Marroc utilitza les contrapartides econòmiques obtingudes pels Acords de Pesca entre la UE i Marroc per desenvolupar els assentaments pesquers de colons marroquins construïts al voltant dels ports i altres punts de desembarcament del peix, en el que es coneix com a Plan Halieutis.
Acciona, Grupo TSK, Siemens Gamesa i Grupo Lasarte participen en l’expoli del Sàhara ocupat sota acords de cooperació entre Espanya i Marroc
En l’àmbit de l’Estat espanyol, fòrums, acords de cooperació, trobades empresarials d’alt nivell Espanya-Marroc i agències de promoció econòmica fomenten l’entrada al mercat energètic marroquí d’empreses renovables espanyoles. El 2023 es va celebrar el Fòrum Econòmic Espanya-Marroc, que va donar peu a acords d’interconnexió com l’acord entre la Companyia Espanyola de Finançament del Desenvolupament (Cofides) i el fons sobirà marroquí ITHMAR per a incrementar de 400 a 800 milions d’euros els fons per a executar noves inversions en sectors clau, destacant el de les energies renovables.
D’altra banda, el febrer del 2023 es va aprovar un protocol financer entre Espanya i Marroc, que beneficia les empreses espanyoles promotores de projectes d’energia renovable per implantar infraestructures al país nord-africà. Les agències de promoció econòmiques espanyoles com l’ICEX (Institut Espanyol de Comerç Exterior) també tenen un rol en aquesta promoció, remarcant el potencial marroquí per a l’energia renovable, sense informar al teixit empresarial espanyol sobre l’estatus legal del Sàhara Occidental com a Estat No Autònom pendent de descolonització i les possibles vulneracions de drets humans en les que poden incòrrer.
L’informe de l’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterània documenta els casos de 4 empreses espanyoles que desenvolupen projectes renovables en el Sàhara Occidental ocupat. Acciona, de la família Entrecanales ha entrat en el projecte pel desenvolupament de vuit granges eòliques i un projecte per a una planta d’hidrogen verd del Govern marroquí a les zones del Sàhara Occidental ocupat d’El Aaiún i Boujdor, a través de ORNX Boujdour i ORNX Laayoune. Aquests projectes reben el finançament del Banc Europeu d’Inversions (BEI), Caixabank i l’emissió de bons verds amb la participació de BBVA, BNP Paribas i Banc Santander.
Una altra empresa espanyola referent en el sector d’energies renovables i amb presència al Sàhara Occidental ocupat és l’asturiana Grupo TSK, que opera a través de les seves filials: Construction et Montage Du Maroc i Ouarzazate Solar 1. TSK desenvolupa un projecte de tecnologia termosolar i fotovoltaica a la província de Midelt i un projecte d’energia eòlica per a la producció d’hidrogen verd ubicat a Dakhla (Sahara Occidental ocupat). Grupo TSK rep suport econòmic dels principals entitats financeres espanyoles.
Siemens Gamesa és possiblement una de les empreses amb negocis més controvertits al Sàhara Occidental. Siemens Gamesa participa en quatre parcs eòlics al territori ocupat del Sàhara Occidental, un dels quals proveeix el 99% de l’energia que es requereix per a fer funcionar la mina d’extracció i exportació de fosfats de Fos Bucraa, un dels negocis més polèmics de l’ocupació marroquina.
L’ultima empresa analitzada, el Grupo Lasarte, va proveir -a través de Laso Lasarte Wind- de transport logístic en el projecte de 5 parcs eòlics de Siemens Gamesa. Dos d’ells: Boujdour i Tiskrad es troben al Territori Ocupat del Sàhara. A inicis del 2024, l’empresa considerava una fita haver superat els 500 aerogeneradors transportats al Marroc (on inclouen de facto al Sàhara Occidental ocupat) i a més, a través de les seves xarxes socials convidava al turisme a visitar Dakhla (al Sàhara Occidental ocupat) per gaudir dels seus esports i de la seva gastronomia.
Un mercat tacat de vulneracions de drets humans
L’activitat empresarial al territori sahrauí ocupat ha estat abordada per Nacions Unides, amb múltiples resolucions a favor del dret a l’autodeterminació del Sàhara Occidental ocupat i el dret del poble sahrauí de disposar i explotar els seus recursos. En aquest marc, segons l’Opinió Consultiva de l’expert legal de Nacions Unides Hans Corell, les activitats econòmiques al Sàhara Occidental han de comptar amb l’autorització prèvia, lliure i informada del poble sahrauí a través del seu legítim representant, el Front Polisario. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) també ha fallat en aquesta mateixa direcció, en fins a sis sentències consecutives, la darrera el passat 29 de setembre del 2021. A partir de la segona meitat del 2024 s’espera la resposta judicial al litigi obert pel Front Polisario a l’Estat del Marroc a causa de l’Acord de Pesca entre la UE i el Marroc.
Segons Daza, “el context en què operen aquestes empreses energètiques i els seus proveïdors al Sàhara Occidental ocupat és de violacions sistemàtiques dels drets culturals, econòmics i polítics del poble sahrauí”. Afegeix que les activitats empresarials i la promoció d’organismes com l’ICEX generen un impacte immediat de “normalització de l’arquitectura de l’ocupació marroquina”.
Les entitats impulsores de l’informe adverteixen que les empreses i institucions tenen responsabilitats
L’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània, SUDS i NOVACT adverteixen que les empreses que operen en territori ocupat tenen responsabilitats directes i poden incórrer en delictes d’expropiació de recursos en contextos sota ocupació com el del Sàhara Occidental ocupat, tal com va evidenciar la sentència oficial de l’Alt Tribunal de Sud-àfrica sobre el vaixell Cherry Blossom amb fosfats de Ballance Agri-Nutrients Ltd. Les entitats recomanem a les empreses multinacionals el cessament de l’activitat al Sàhara Occidental ocupat que no compti amb el consentiment explícit del Front Polisario a través de processos de consulta oficials i informats.
Les entitats impulsores de l’informe també adverteixen a l’administració pública espanyola que té l’obligació d’assessorar i proporcionar informació adequada a les empreses sota la seva jurisdicció sobre la situació d’ocupació militar del Sàhara Occidental, la legalitat aplicable i els riscos corporatius que implica operar en aquests territoris.
Aquesta recerca ha estat realitzada per L’Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE), NOVACT i SUDS.