Cap a la diligència deguda en la compra pública: protegir els drets humans en la contractació com a estratègia per a la justícia global

Entitats amb les que compartim el projecte a Catalunya:

-NOVACT

-Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE)

Durada: 24 mesos

Dates: 20202022

Localització: Catalunya

Finançador: Ajuntament de Barcelona

Línia estratègica: Empresa i Drets Humans

Contacte per a més informació: miguel@suds.cat i maite@suds.cat

Fuente fotografías: LaFede.cat

Descripció del projecte:

Aquest projecte incorpora la realització d’un diagnòstic i recerca que dona suport a la construcció d’una narrativa explicativa sobre la vulneració de la integritat de l’administració pública quan s’estableixen vincles comercials amb empreses que promouen economies il·lícites on es vulneren els drets humans i s’afecten els principis de la dignitat humana en general.

D’altra banda es treballa en la construcció d’un codi de conducta que entre a servir de complement a la clàusula de drets humans implementada per l’Ajuntament de Barcelona en 2020 i a les clàusules proposades per la Guia per a la Promoció i Protecció dels Drets Humans en la compra pública. També es proposa una articulació més àmplia amb el procés nacional a través de qual s’està promovent la Llei de Diligència Deguda, la qual cosa serviria per a donar-li un suport legislatiu més ampli a la Llei de Contractació LCSP de 2017 en relació als Drets Humans.

Aquesta informació es comparteix amb el Grup de Compra Pública Socialment Responsable (GCPSR) i, més àmpliament, en unes jornades àmplies sobre diligència deguda en les quals també participarà el GCPSR.

Context d’intervenció:

El present projecte te com a objectiu donar continuïtat al procés social que s’està avançant per a la incorporació de la compra pública ètica per part dels administracions municipals, vinculant aquest procés amb un altre al orde nacional relacionat amb la proposta d’una llei de diligencia deguda.

És així que s’assumeix que la compra pública és un mecanisme per fomentar el respecti dels drets humans per part dels empreses transnacionals i la coherència dels administracions, incentivar el consum responsable de la ciutadania, i dialogar amb els iniciatives que treballen amb accions concretis de promoció del compliment dels drets humans “a casa nostra”.

Aquest projecte es continuïtat del projecte Compra Pública Estratègica: Drets Humans i Extraterritorialitat.

 Transformació social perseguida:

  • Promoure pràctiques d’adquisició pública que siguin sostenibles, de conformitat amb les polítiques i prioritats nacionals.
  • Reforçar les capacitats de les institucions i de la ciutadania per denunciar els abusos de les empreses transnacionals o de determinats grups d’interès, la corrupció, l’evasió i l’elusió d’impostos o l’endeutament públic il·legítim.