Coherència de polítiques davant del control, vigilància i seguretat en temps de Digitalització Social

Entitat amb les que compartim el projecte a Catalunya:

-NOVACT

Durada: 24 mesos

Dates: 20222024

Localització: Catalunya

Finançador: Ajuntament de Barcelona

Línia estratègica: Empresa i Drets Humans

Contacte per a més informació: miguel@suds.cat i maite@suds.cat

Descripció del projecte:

En aquest context crític de digitalització accelerada i globalitzada en el camp de vigilància i control, per una banda, i d’absència de mecanismes de control i transparència en la matèria, per l’altra, aquest projecte pretén impulsar mecanismes de recerca, capacitació, incidència i mobilització social per tal que l’administració pública i les empreses contemplin la traçabilitat (i diligència deguda) al Sud i Nord globals i el compliment de drets humans en els processos d’innovació, implementació o contractació de tecnologies digitals en matèria de seguretat.

Amb les activitats del projecte promovem una compra pública que respecti la deguda diligència i l’exigència de traçabilitat a la cadena de subministrament com una forma de prevenir abusos de les empreses transnacionals. Fomentar la compra pública ètica és una de les eines més pròximes que tenim per potenciar una veritable justícia econòmica municipal, per visibilitzar i potenciar les bones pràctiques de contractació i penalitzar a aquelles empreses que són acusades de vulnerar drets humans dins i fora de “les nostres fronteres”.

Context d’intervenció:

La societat del coneixement està imposant una intensa activitat empresarial i governamental de maneig de tecnologies digitals. Aquestes tecnologies digitals, que s’ofereixen com a eines de ciberseguretat, s’usen també com a eines de vigilància, control de la dissidència i de la població i acumulen dades de la població global permanentment, sense comptar amb mecanismes de transparència i regulació suficients. Aquest procés s’ha accelerat després de la digitalització global massiva derivada de l’excepcionalitat que va imposar la pandèmia del COVID19.

Transformació social perseguida: 

  • Promoure pràctiques d’adquisició pública que siguin sostenibles, de conformitat amb les polítiques i prioritats nacionals.
  • Reforçar les capacitats de les institucions i de la ciutadania per denunciar els abusos de les empreses transnacionals o de determinats grups d’interès, la corrupció, l’evasió i l’elusió d’impostos o l’endeutament públic il·legítim.