Enfortiment social i econòmic de dones i lluita contra la violència de gènere a L’Havana – Cuba
Organizacions Sòcies SUDS:
-OAR – Asociación Oscar Arnulfo Romero
-Federación de Mujeres Cubana (FMC)
-Talleres de Transformación Integral del Barrio
Durada: 24 mesos
Dates: 2021-2023
Localització: L’Havana – Cuba.
Finançador: Ajuntament de Barcelona – Àrea de Justícia Global.
Línia estratègica: Feminismes Diversos, Cos i Territori – Drets LGTBI+.
Contacte per a més info: lola@suds.cat
Descripció del projecte:
Ens proposem, junt amb l’organització sòcia a Cuba, OAR (Asociación Oscar Arnulfo Romero), promoure l’enfortiment socioeconòmic de dones i prevenir la violència de gènere a dos barris amb una alta vulnerabilitat social de L’Havana: El Cerro i Diez de Octubre, a través de 3 eixos de treball:
1- Millora de condicions per accedir al mercat laboral, donant suport a iniciatives emprenedores amb criteris d’economia social i solidària, eliminant la discriminació de les dones en l’àmbit laboral, amb ocupació lliure de desigualtats, treballs dignes i autonomia econòmica. S’inclouen activitats de formació professional i en oficis, acompanyament i assistència a les iniciatives econòmiques de les dones.
2- Intercanvi i difusió d’iniciatives econòmiques de dones vinculades a l’economia feminista, a nivell nacional i de Llatinoamèrica, amb intercanvis i difusió de bones pràctiques.
3- Enfortir capacitats d’actors locals per a prevenció de violències de gènere, amb formacions i campanya de sensibilització contra les violències masclistes, orientada a desmuntar imaginaris que sustenten aquestes violències.
Context d’intervenció:
El projecte s’alinea amb alguns dels principals desafiaments que comporta la lluita contra la cultura patriarcal en l’actual context cubà i la necessitat d’ampliar les polítiques públiques per enfrontar la discriminació cap a les dones, tant en l’àmbit públic (laboral, institucional, salut, educació), com en el privat. Els desafiaments són:
– La incorporació activa i efectiva de les dones (que representen més del 60% de la capacitat tècnica i professional del país), superant la dicotomia tradicional entre el productiu i el reproductiu.
– Consolidar espais permanents d’intercanvi i socialització d’experiències entre les diferents formes d’economia privada, cooperativa i mixta.
– Crear condicions per al desenvolupament de l’economia popular i solidària. Comprendre i promoure una altra visió d’èxit, no sols amb lògica econòmica, sinó també amb una filosofia d’integració social i de cures.
D’aquesta manera, el projecte aborda la necessitat de potenciar, des de la perspectiva de gènere, els nexes entre les polítiques de cura i l’autonomia econòmica de les dones, així com de reconèixer que el treball domèstic i de cures representen una important aportació a l’economia nacional. Al mateix temps, tenint en compte que una de les expressions més clares de discriminació cap a les dones és la violència de gènere, el projecte planteja l’estratègia d’enfortir i promoure la participació de les dones en la prevenció i lluita contra les violències patriarcals.