Mirades no hegemòniques. L’autorepresentació com eina de transformació social

Entitats amb les que compartim el projecte:

-Centre Cívic Pati Llimona (Raval, Barcelona)

-Centre Cívic Trinitat Vella (Barcelona)

-Programa Barceloneta Diversa (Barcelona)

-Federació Obrera (Molins de Rei)

Durada: entre 6 i 12 mesos

Dates: (diversos projectes) del 2017 al 2021

Localització: Catalunya. Barcelona (barris de Trinitat Vella, Ciutat Vella i Barceloneta) i Molins de Rei

Finançadors: Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona, Institut Català de les Dones

Línia estratègica: Feminismes Diversos

Contacte per a més informació: ester@suds.cat 

Font de les fotografies: dones participants dels tallers

-Descripció del projecte:

Prenent com a marc teòric el feminisme decolonial, realitzem diversos tallers de fotografia participativa que combinen la reflexió i la pràctica fotogràfica. Es tracta d’un procés amb diferents grups de dones que han fet procès migratori i que tanquem amb una exposició fotogràfica per compartir les seves mirades i contribuir a trencar el relat hegemònic.

El material fotogràfic i escrit generat a través dels tallers, es comparteix a les xarxes a través d’un compte d’Instagram creat específicament amb aquesta finalitat: @trencantelrelat

 

-Context d’intervenció:

La cultura hegemònica invisibilitza i/o estigmatitza expressions, experiències i sabers no dominants. Així, persones migrades o d’altres identitats culturals no dominants són mostrades/fotografiades a partir dels nostres filtres culturals i iconogràfics que parteixen de la cultura dominant, i sovint se les mostra/ fotografia des de l’estereotip, el paternalisme i victimisme, o des de l’amenaça.

En especial, les dones d’aquests col·lectius pateixen múltiples discriminacions: d’origen, de classe, i pel fet de ser dones en una societat patriarcal. Aquest projecte està especialment adreçat a elles.

Fugint de la representació hegemònica occidental, racista i patriarcal de col·lectius del Sud global es proposa construir una nova narrativa, a partir de les mirades de les mateixes dones participants en el projecte, narrativa basada en la reflexió sobre la seva identitat, les seves estratègies de lluita i resistències. La fotografia i el text seran les eines que transmetran el nou relat.

 

-Transformació social perseguida:

  • Enriquir l’oferta cultural a la ciutat oferint narratives visuals d’identitats no hegemòniques.
  • Generar una contra narrativa als relats estigmatitzants i racistes als quals dones d’orígens culturals i/o geogràfics diversos de la ciutat han de fer front.

-Pàgina web del projecte: MIRADES Galeria Fotogràfica de SUDS