
Actualment la violència contra les dones continua sent un greu problema, en molts casos invisibilitzat i silenciat. D’acord amb ONU Mujeres, el 2013, a nivell global, un 35 per cent de dones ha patit violència física i/o sexual en el context de relacions de parella o violència sexual fora de relacions de parella. Alguns estudis nacionals de violència mostren que fins a un 70 per cent de dones pateix violència física i/o sexual al llarg de la seva vida. Per ampliar la informació consulteu aqui.
Un estudi publicat a l’American Political Science Review el 2012 estableix que els moviments de dones han estat claus en generar avenços, en sostenir i defensar els drets humans de les dones a tot el món. No obstant això, vint anys després de l’aprovació de la plataforma d’Acció de Beijing, a l’última Conferència sobre l’Estatus de la Dona celebrada a Nova York (2015), moltes organitzacions de dones van denunciar els retrocessos relatius a la seva participació en aquest espai. És a dir, les organitzacions de dones tenim un paper clau en l’avanç dels nostres drets, però no estem sent escoltades. Tot això en un context en què hi ha un retrocés en els drets de les dones arreu del món, en gran part promogut pel fonamentalisme religiós que impedeix avançar en l’agenda feminista.
L’objectiu d’aquest projecte és alçar les veus de les organitzacions de dones d’Amèrica Central, Magrib i Catalunya perquè siguin escoltades. Les organitzacions de dones tenen propostes concretes per avançar en l’eliminació de la violència masclista, estratègies d’intervenció provades, basades en anys de treball i en la seva experiència directa en prevenció i atenció. Es dóna continuïtat al treball en xarxa iniciat el 2011, se celebrarà una trobada interna per elaborar propostes per acabar amb la violència masclista, s’elaboraran materials divulgatius i es realitzaran accions d’incidència en organismes nacionals i internacionals.